Home » Over het Bezoekerscentrum

Over het Bezoekerscentrum

Visie

Een parlement is een huis van dialoog en overleg – de term is afgeleid van ‘parler’ of spreken. Parlementsleden wisselen er van gedachten, maken plannen, formuleren beleidsvoorstellen, controleren de regering, debatteren, stemmen en nemen beslissingen die een directe invloed hebben op jouw dagelijks leven. Het gaat er weleens hard aan toe, bijvoorbeeld als ze het niet eens kunnen worden, maar zo hoort dat in een levende democratie.

Om de vijf jaar vinden de verkiezingen voor het Vlaams Parlement plaats. We kiezen dan mensen van wie we vinden dat hun ideeën overeenkomen met de onze: de 124 volksvertegenwoordigers. Door het uitbrengen van je stem ben jij verbonden met het Vlaams Parlement. Je maakt deel uit van de 6,5 miljoen Vlamingen die er vertegenwoordigd zijn. Jij bént het Vlaams Parlement!

Het Bezoekerscentrum nodigt je uit het om het Vlaams Parlement te ontdekken en te beleven. Je leert er hoe belangrijk democratie is, wie de 124 volksvertegenwoordigers zijn, wat ze doen en hoe ze beslissingen nemen. Je krijgt ook een antwoord op de vraag waarom Vlaanderen over een eigen parlement beschikt. Bij de leer- en beleeftentoonstelling hoort ook een uitstapje naar de iconische Koepelzaal. Hét symbool van onze transparante Vlaamse democratie!

Welkom in het Bezoekerscentrum Vlaams Parlement!

 

Met medewerking van

Het Bezoekerscentrum Vlaams Parlement kwam tot stand met medewerking van:

 • Curator
  Em. prof. dr. Emmanuel Gerard, KU Leuven
 • Scenografie
  Arch. Koen Bovée, Brugge
 • Meubilair, technieken en printing
  Potteau Labo, Heule
 • Hard- en software
  Ocular, Zwevezele
 • Audiovisuele producties
  Danse La Pluie, Pottes
 • Grafische vormgeving
  Karakters, Gent

 

Terugblik op de opening van het Bezoekerscentrum

Officiële opening 15/11/2018

Het Bezoekerscentrum Vlaams Parlement opende zijn deuren officieel op 15 november 2018.

Openingsweekend 17 en 18/11/2018

Tijdens het weekend van 17 en 18 november 2018 ging het Bezoekerscentrum ook open voor het grote publiek.
De bezoekers werden verwelkomd met een heel gevarieerd programma met onder meer een live-uitzending van 'De weekwatchers' van Radio 2, speeddates met volksvertegenwoordigers, rondleidingen, workshops rond democratie, kinderanimatie ...